Είναι εντυπωσιακό πως στη ρητορική του κ. Μητσοτάκη οι καλές επιδόσεις της πρώτης καραντίνας ή της αποκλιμάκωσης ανήκουν πάντοτε στους κυβερνητικούς χειρισμούς και οι άνοδος των κρουσμάτων ή η ανεμπόδιστη διασπορά του ιού είναι θέμα «ατομικής ευθύνης».
Σε γραμμή ατομικής ευθύνης ο Κυρ. Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός σε δήλωση του για την εξέλιξη της πανδημίας επέμεινε στη γραμμή ατομικής ευθύνης για τους πολίτες.
«Πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει. Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διατυπώνοντας αυστηρή προειδοποίηση, στη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας.
«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, και ζήτησε από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών.
«Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Είναι εντυπωσιακό πως στη ρητορική του κ. Μητσοτάκη οι καλές επιδόσεις της πρώτης καραντίνας ή της αποκλιμάκωσης ανήκουν πάντοτε στους κυβερνητικούς χειρισμούς και οι άνοδος των κρουσμάτων ή η ανεμπόδιστη διασπορά του ιού είναι θέμα «ατομικής ευθύνης».
Τέτοια θέση προσβάλλει τις ανυπολόγιστες θυσίες του ελληνικού λαού τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, την ιώβειο υπομονή των πολιτών και των επιχειρήσεων στα μέτρα ακορντεόν και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας που δίνει άνιση μάχη με τη πανδημία.
Αλήθεια ο κ. Μητσοτάκης, αντί να κάνει μαθήματα υγεινομικής συμπεριφοράς στους πολίτες, μπορεί να αναλάβει ένα δράμι ευθύνης για το επιτελικό μπάχαλο που παρατηρούμε σε μια σειρά χώρους όπως ο τουρισμός, τα self tests, το λιανεμπόριο και τα πανεπιστήμια; Ή για τις αντικρουόμενες απόψεις κορυφαίων υπουργών του;
Κι αν για δεύτερη συνεχή χρονιά το ελληνικό καλοκαίρι συντελέσει στην υγεινομική επιβάρυνση της χώρας ποιο είναι το plan b του κυβερνητικού επιτελείου; Υφίσταται τέτοιο και αν ναι τι προβλέπει;
Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι «δε ξεμπερδέψαμε» με τον ιό είναι απολύτως ακριβής και αναμένουμε έστω και σήμερα, με το βάρος 11.500 νεκρών συμπολιτών μας, να μας εξηγήσει στην ελληνική κοινωνία το σχέδιο του.
Επαναλειτουργούν από σήμερα οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί
Λίγες ημέρες μετά τα σχολεία, η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα των δομών αυτών καθώς είναι σημαντικός όρος προκειμένου εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους χωρίς προβλήματα.
Με δεδομένο το άνοιγμα του λιανεμπορίου, του τουρισμού, διαφόρων υπηρεσιών ήταν χιλιάδες οι οικογένειες που θα έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού εαν δε λειτουργούσαν οι εκπαιδευτικές βαθμίδες που μετέχουν τα παιδιά τους.
Επιπλέον, από σήμερα επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας (ΕΠΑΛ), πάντα με τη διενέργεια self-test μια φορά την εβδομάδα -προ Δευτέρας, τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές.
Βεβαίως η ατολμία της κυβέρνησης για τα δημόσια πανεπιστήμια προκαλεί ερωτηματικά καθώς φαίνεται πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να εξυπηρετήσει τους κολεγιάρχες φίλους της.
Παράλληλα, από σήμερα επαναλειτουργούν τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μόνο για ατομικά μαθήματα (αναλογία ένας μαθητής ανά έναν εκπαιδευτή/καθηγητή).
Τέλος, από σήμερα ξεκινούν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων.
Για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες βέβαια η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση σχετικά με την οικονομική στήριξη τους καθώς οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας ήδη είναι εμφανείς.
Για ποιους είναι υποχρεωτικά τα self test
Aπό σήμερα, απαιτείται η διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας. Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί.
Εκτός από μαθητές και εκπαιδευτικούς σε self-test υποχρεούνται να προχωρήσουν όσοι εργάζονται, στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην Ελληνική Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό Σώμα, οι δικαστικοί υπάλληλοι. Παράλληλα, αρνητικό self test πρέπει να έχουν όσοι εργάζονται, στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, στα κομμωτήρια και τα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, στις σχολές οδηγών.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο self test την εβδομάδα με το πρώτο να παρέχεται δωρεάν και το δεύτερο να το πληρώνει ο εργοδότης.
Σημειώνεται ότι οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών δεν θα υποβάλλονται σε self test.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ